Cikgu wanita nikah dgn anak murid sendiri, kenal ‘time’ suami tingkatan 3, tak sangka ini jarak umur mereka

Ajal, rezeki dan jodoh sememangnya perkara yang menjadi rahsia Allah S.W.T. Antara yang kerap menjadi penantian setiap manusia adalah waktu diberikan jodoh yang tepat bagi melayari kehidupan sebagai suami isteri hingga ke akhir hay4t.

Hal ini dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok yang juga merupakan seorang model dan guru apabila bertemu jodoh dengan anak muridnya sendiri pada tahun lalu.

Suami 25 tahun, isteri 36 tahun

Menerusi akaun TikTok @izzaerma, dia memaklumkan mereka berkenalan ketika suaminya di tingkatan tiga dan dia sudah pun bergelar guru. Namun ketika itu hubungan mereka sekadar guru dan anak murid sahaja.

Setahun rapat terus kahwin

Izza Erma, 36 telah memuat naik video bersama suaminya yang berusia 25 tahun namun kelihatan sebaya kerana masing-masing bahagia dengan perkahwinan tersebut.

Mereka melangsungkan perkahwinan pada 20 Disember 2020 setelah satu tahun berkenalan dengan lebih rapat.

Pernah ajar suami masa tingkatan tiga

Walaupun berbeza usia lebih dari 10 tahun, namun apa yang menarik perhatian warganet adalah disebabkan suaminya adalah anak murid di sekolah yang sama tempat wanita itu mengajar satu ketika dahulu.

Tahniah! Yang masih single rileks je dulu ok

Jadi, menerusi perkongsian yang dibuat di akaun TikTok tersebut, rata-rata warganet telah menitipkan ucapan tahniah ke atas perkahwinan mereka yang memasuki usia 3 bulan.

Warganet juga sempat berseloroh dengan mengatakan jodoh mereka berkemungkinan juga masih bersekolah melihat daripada jarak usia seperti pasangan romantik itu.

Suka tengok korang berdua Ramai rupanya kahwin beza usia jauh

Semoga bahagia hingga akhir hay4t Mungkin jodoh korang tengah study lagi

Perbezaan umur dalam perkahwinan

Kajian baru-baru ini mendapati perbezaan umur dalam perkahwinan memainkan peranan penting untuk menentukan kebahagiaan rumah tangga itu.

Anda percaya tak? Pasti anda tertanya-tanya, kalau betul perbezaan umur antara suami isteri memainkan peranan penting dalam perkahwinan, berapa jarak umur yang paling ideal?

Ha… kalau anda nak tahu berapa jarak umur suami isteri yang paling ideal, mari baca artikel ini dengan lebih lanjut.

Perbezaan umur dalam perkahwinan – adakah ia cuma sekadar angka?

Konsep untuk mengahwini seseorang yang lebih tua atau lebih muda selalu mencetuskan kontroversi di kalangan kita.

Sebenarnya, benda ini ada bagusnya juga. Ini sebab dulu-dulu pada zaman middle-aged, ada banyak kes di mana lelaki berusia boleh mengahwini perempuan yang masih muda.

Ada yang terlalu muda sehingga masih dianggap sebagai kanak-kanak! Perbuatan seperti ini sebenarnya tidak sihat.

Tapi bagaimana pula dengan kes lelaki berkahwin dengan wanita yang lebih tua? Contohnya seperti Presiden Perancis, Emmanuel Macron 39 tahun dan isterinya Brigitte Trogneux, 64 tahun.

perbezaan umur dalam perkahwinanKredit: foxnews.com

Dalam kes suami lebih muda dari isteri ini, ramai yang mempertikai dan “bergos1p” tentang jarak umur mereka yang sebanyak 25 tahun.

Ada yang mengatakan Macron sengaja mengahwini wanita yang lebih berusia kerana mereka lebih matang. Namun ada juga yang kata rumah tangga mereka ini tak akan berkekalan.

Jarak umur suami isteri yang paling ideal

Walaupun terdapat pelbagai isu tentang jarak umur suami isteri, saya percaya jodoh sentiasa di tangan Tuhan dan umur adalah angka semata-mata.

Tapi kajian ini membuktikan sebaliknya!

Kajian yang dilakukan di Universiti Emory, Atlanta ini mendapati lebih besar jarak umur antara suami isteri, lebih tinggi risiko pencer4ian.

perbezaan umur dalam perkahwinan

Kajian ini telah menganalisa hampir 3,000 pasangan dan mereka mended4hkan suami isteri dengan jarak umur 5 tahun ke atas akan 18% cenderung untuk bercer4i.

Ini ternyata lebih tinggi berbanding suami isteri dengan jarak umur yang tidak melebihi 2 tahun.

Malah, pasangan yang berbeza umur sebanyak 10 tahun pula 39% cenderung untuk bercer4i. Jika jarak bertambah kepada 20 tahun, semakin tinggi risiko pencer4ian (95%!).

Terkejut bukan? Jadi berapa jarak umur yang paling selamat dan ideal? Menurut kajian ini, jarak yang paling selamat adalah sebanyak 1 tahun.

Pasangan suami isteri yang berbeza umur 1 tahun hanya memiliki 3% kecenderungan untuk bercer4i.

Ini mungkin disebabkan oleh keserasian dan cara menjalani kehidupan berumah tangga yang dilalui oleh pasangan tersebut.

Semakin jauh jarak umur antara pasangan suami isteri, semakin mereka berbeza kerana berlainan generasi.

Setiap generasi dibesarkan dengan cara tertentu, maka pandangan mereka terhadap dunia, kehidupan dan perkahwinan juga mungkin berbeza di antara satu sama lain.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Berita Terkini

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment on "Cikgu wanita nikah dgn anak murid sendiri, kenal ‘time’ suami tingkatan 3, tak sangka ini jarak umur mereka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*